Treffende antwoorden op heikele vragen

De Duitse journalist Peter Seewald voerde lange, diepgravende gesprekken met paus Benedictus XVI. Het boek Licht van de wereld is dankzij die interviewvorm verrassend en (meestal) verhelderend. Een bespreking.

Licht van de wereldZelden geeft een paus interviews weg. Het voordeel van het genre is dat het de preekstijl, theologische taal of vroomheidsjargon vermijdt en dat de ondervrager de onderwerpen kan invoeren of afkappen naar behoefte. Taal en onderwerpen zijn dus nabijer.

Zo komt in dit onlangs verschenen boek ongeveer alles ter sprake wat katholieke leken bij de paus kan interesseren. Meer dan eens dwingt de interviewer hem om zijn theologisch discours in meer pastorale taal om te buigen. Hij slaagt daar niet altijd in. Bijvoorbeeld bij de bespreking wie de paus nu eigenlijk is. Zinnen als deze zijn toch voor geen leek te begrijpen: “De Kerken van het Oosten zijn authentiek particuliere kerken, ofschoon zij niet met de Paus verbonden zijn. In die zin is de eenheid met de Paus niet constitutief voor de particuliere Kerk zelf.” (p.110)

Veranderingen

Talloze heikele vragen komen ter sprake: excommunicatie, seksueel misbruik, celibaat, priesterwijding van vrouwen, oecumene, islam, liturgiehervorming, de verhouding met de joden, anticonceptie, de spiritualiteit van het huwelijk. Hij zegt ook treffende dingen over onder meer veranderingen in de kerk en zijn visie op de toekomst.

Wij leven op kosten van de volgende generaties, stelt de paus. En hij herhaalt wat de encycliek Caritas in veritate reeds schetste: louter een geloof in maakbaarheid en succes bewerken de ondergang van het milieu. Alleen de naastenliefde en aandacht voor de wil van God die ons een weg wijst bieden redding. Het praktische atheïsme dat velen huldigen zal de vrijheid en haar criteria doen opdrogen. Zonder een God die ons kent, ons aanspreekt en iets met ons van doen heeft, raken wij in een impasse.

Benedictus XVI/Peter Seewald, Licht van de wereld. De paus, de Kerk en de tekenen van de tijd, Adveniat, 2011, € 19,95. Meer info/bestellen.

Print
Print

Over de auteur

Pater Frans Kurris SJ is oud-docent Frans aan het Aloysiuscollege in Den Haag; hij was in die stad tevens pastor van de Franstalige parochie.

Meer van deze auteur >

0 reacties

Reageer

Wilt u reageren op dit artikel? Mail de redactie van Ignis Webmagazine!

Vul in het veld hieronder de tekst van de afbeelding in: (zes karakters)
CAPTCHA Image

Andere afbeelding

Door op ‘Verzenden’ te klikken, gaat u akkoord met de voorwaarden.

Ignis Webmagazine extra informatie

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met onze tweewekelijkse nieuwsbrief per e-mail.

Gerelateerde artikelen

Toon artikel 'De paus en condooms: een koerswijziging?'

De paus en condooms: een koerswijziging?

15 december 2010 Anthony Egan SJ

Nu het stof van de controverse is neergedaald, zet de Zuid-Afrikaanse jezuïet Anthony Egan de feiten op een rijtje. Is de paus nu wel of niet van mening veranderd over het gebruik van condooms? In hoofdlijnen niet, meent Egan - maar een subtiele verschuiving van perspectief doet een glasnost vermoeden.

Toon artikel 'Europa: Wat vindt de Paus?'

Europa: Wat vindt de Paus?

21 januari 2010 James Corkery SJ

De Ierse theoloog James Corkery beschrijft hoe Paus Benedictus denkt over Europa: als de rede zich losmaakt van het geloof graaft ze haar eigen graf.

Kerk & Religie

Toon artikel 'De paus kwam, zag en sloeg de bal uit het veld'

De paus kwam, zag en sloeg de bal uit het veld

9 oktober 2015 John Coleman SJ

Omstreden ontmoetingen, historische toespraken, lof en kritiek. Een terugblik op de hoogte- en dieptepunten van het bezoek van paus Franciscus aan de Verenigde Staten.

Toon artikel 'Franciscus’ bondgenoten in een land van uitersten'

Franciscus’ bondgenoten in een land van uitersten

23 september 2015 Christopher Kerr

Dat paus Franciscus in de Verenigde Staten veel weerstand ontmoet, is bekend. Toch heeft hij er wel degelijk ook medestanders, schrijft Christopher Kerr van het Ignatian Solidarity Network.

Meer artikelen

Recensie

Toon artikel 'Ben jij Abraham?'

Ben jij Abraham?

2 oktober 2015 Paul Begheyn SJ

Zou jij, door gehoorzaamheid aan heersende waarden of maatschappelijke druk, je kind offeren? Die vraag wordt gesteld bij een indringende tentoonstelling in het Joodse Museum in Berlijn.

Toon artikel 'De dienstmeid en haar dochter'

De dienstmeid en haar dochter

16 september 2015 Marc Lindeijer SJ

Wat is de Braziliaanse film 'Que Horas Ela Volta?': een komedie over klassenstrijd of een drama over moederschap?

Toon artikel 'Twintigersdilemma in vijfvoud'

Twintigersdilemma in vijfvoud

26 augustus 2015 Marc Lindeijer SJ

Intensiteit en passie is wat films voor en over ‘twenty-somethings’ verbindt – met zeer wisselende resultaten. Een bespreking van vijf recente twintigerfilms.

Meer artikelen