Je eigen verhaal onderschrijven

Terugblikken op belangrijke gebeurtenissen en personen in je leven kan leerzaam en heilzaam zijn. Dat ondervond Leo De Weerdt aan den lijve in zijn vormingstijd bij de jezuïeten.

Een vijftiental jaar geleden startte ik met het noviciaat bij de jezuïeten. Verwachtingsvol, maar toch ook met enige onwennigheid begon ik aan dit onbekende avontuur. De levenservaring van Ignatius, die hij optekende in zijn Geestelijke Oefeningen, hielp me om door de jaren heen meer klaarheid te scheppen in mijn eigen leven.

Terugkijken

Mijn zogenoemde ‘derde jaar’– de afsluiting van vormingstijd, waarna je wordt uitgenodigd om je laatste geloften af te leggen – bracht ik door in Frankrijk. Tezamen met twaalf medebroeders van diverse nationaliteiten verbleven wij drie maanden in Lalouvesc (Ardèche), een prachtig dorpje, gelegen op zo’n 1100 meter hoogte en met een zicht op de Mont Blanc.

Eens te meer heb ik mogen ervaren dat ik mezelf niet heb gemaakt of ook niet maken kan

Ieder van ons werd aan het begin van deze periode uitgenodigd om gedurende een bepaalde tijd terug te blikken op zijn persoonlijke levensgeschiedenis. Tijdens deze terugblik, was het de bedoeling om het heden (daar waar ik nu sta in het leven) terug te toetsen aan het verleden, aan het moment waar ooit dit spiritueel avontuur gestart was. Een beetje zoals een gehuwd koppel na een aantal jaren huwelijk, zou terugkijken op hun relatie en hoe het voor hen destijds allemaal begonnen was.

Openbaring

Ik had nooit gedacht dat een terugblik op je leven zo intens en diepgaand kon zijn. Mijn levensverhaal herlezen werd een ‘openbaring’, in die zin dat het me met de jaren die verstreken zijn mezelf nog beter leert kennen en verstaan. Welke personen, gebeurtenissen hebben een belangrijke rol gespeeld in mijn leven? Welke rol heeft mijn familie of hebben mijn vrienden gespeeld in de ontwikkeling van mijn persoon? Wat hebben ze me doorgegeven van hun manier van geloven en leven?

Allemaal vragen die tijdens deze periode aan bod kwamen en me soms in troost of soms in troosteloosheid brachten. Eens te meer heb ik mogen ervaren en begrijpen dat ik mezelf niet heb gemaakt of ook niet maken kan, maar dat wat me ‘voorafgaat’ aan familiale, sociale en culturele banden, maar ook aan lichamelijke en intellectuele mogelijkheden gemaakt heeft tot de mens die ik nu ben. “Belangrijk is niet wat anderen van jou gemaakt hebben maar wat jij doet met wat anderen van jou gemaakt hebben”, zegt Sartre.

Eenheid

Maar deze terugblik ging verder dan alleen maar een ontcijferen van mezelf aan de hand van mijn verleden. Tenslotte blijf ik als mens toch altijd vreemd aan mezelf. Maar, zo stelde ik vast, het is juist in dat vreemde aan mezelf of aan wat ik mee maak in het leven, dat God naar me toekomt. Vanuit deze ervaring probeer ik mijn leven te (her-)lezen als een zoekplaats naar God. Natuurlijk beschouw ik God niet als de onmiddellijke oorzaak van de één of andere gebeurtenis in mijn leven. God is nooit in het gebeuren zelf, Hij staat wel langs de kant van hem of haar die de gebeurtenis ondergaat. Door mijn leven op deze wijze te herlezen, en er ook de nodige tijd voor uit te trekken om hierover met anderen in dialoog te gaan, vind ik er een zekere eenheid in terug.

Telkens opnieuw zal ik mijn levensverhaal moeten leren onderschrijven en af en toe is dat niet zo gemakkelijk

Eén gevoel komt hierbij het sterkst naar boven, namelijk het gevoel van dankbaarheid. Dankbaarheid naar God, de mensen en de dingen die me in het leven omringen. In dit leven moet ik me niet bewijzen, noch hoef ik mijn grenzen te overschrijden. Ik mag als mens voor God zijn, diegene die ik nu ben. Mensen uit mijn familie- en kennissenkring, anderen die slechts heel even mijn levenspad hebben gekruist of zij met wie ik samenleef en -werk laten me dit tot op vandaag ervaren. Door zo trouw te blijven aan mezelf en aan mijn levensgeschiedenis krijgt mijn leven als jezuïet meer en meer diepgang.

Waarheid

Maar hiermee is mijn levensverhaal uiteraard niet af, telkens opnieuw zal ik het moeten leren onderschrijven en af en toe is dat niet zo gemakkelijk. Je botst wel vaker op het één of ander dat je liever anders gezien had. Maar door mezelf te situeren ten opzichte van God, de mensen en de dingen die me gegeven zijn leer ik de waarheid beter kennen en deze waarheid zal me steeds meer tot een vrij mens maken. (Joh. 8:32)

Illustratie boven dit artikel: Zsuzsanna Kilian/Stock.xchng.

Print
Print

Over de auteur

Leo De Weerdt SJ is een Vlaamse jezuïet. Hij is werkzaam als gevangenisaalmoezenier.

Meer van deze auteur >

0 reacties

Reageer

Wilt u reageren op dit artikel? Mail de redactie van Ignis Webmagazine!

Vul in het veld hieronder de tekst van de afbeelding in: (zes karakters)
CAPTCHA Image

Andere afbeelding

Door op ‘Verzenden’ te klikken, gaat u akkoord met de voorwaarden.

Ignis Webmagazine extra informatie

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met onze tweewekelijkse nieuwsbrief per e-mail.

Gerelateerde artikelen

Toon artikel 'Onderscheiden. Afl.3: Troost'

Onderscheiden. Afl.3: Troost

11 januari 2011 Ben Frie SJ

Iedereen heeft er wel eens last van: je hebt geen zin om te doen wat je moet doen, ziet overal tegenop, voelt je innerlijk dor. Hoe ga je daar mee om? In het derde deel van de serie 'Onderscheiden' staat Ben Frie SJ stil bij troost en troosteloosheid.

Toon artikel 'Ook mijn verhaal (2): Roeping'

Ook mijn verhaal (2): Roeping

10 augustus 2012 Ben Frie SJ et al.

Stel je je eigen plaats voor in het Bijbelse verhaal, zo leerde Ignatius. Twee jonge jezuïeten doen dat in Museumpark Orientalis. Zij gaan het gesprek aan over hun geloof, hun levenskeuzes, hun eigen verhaal. Afl.2: Roeping.

Toon artikel 'Heimwee naar wat verder ligt'

Heimwee naar wat verder ligt

23 april 2012 Marc De la Marche SJ

Soms worden we overvallen door een onbestemd gevoel: is dit alles? Die onrust, wist Abram, heeft met de levende God te maken. Een meditatie bij een oeroud verhaal.

Spiritualiteit & Gebed

Toon artikel 'Door de lens: Schuilen voor de deining'

Door de lens: Schuilen voor de deining

26 oktober 2016 Jack McLain SJ

Jezuïet en fotograaf Jack McLain heeft een bijzonder oog voor mooie beelden – én de levenswijsheid die erin verscholen ligt. In de eerste aflevering van een nieuwe rubriek met korte beeldmeditaties, staat hij stil bij twee kanten van dezelfde oceaan.

Toon artikel 'Bijbel, woord van God?'

Bijbel, woord van God?

3 oktober 2016 André Cnockaert SJ

“Zo spreekt de Heer…” Wat bedoelen we eigenlijk, wanneer we zeggen dat de Bijbel het ‘woord van God’ is?

Toon artikel 'Audio-retraite: Ouder worden als spirituele weg'

Audio-retraite: Ouder worden als spirituele weg

30 september 2016 Piet van Breemen SJ

De gebedspodcast BiddenOnderweg.org lanceert op 1 oktober 2016 een digitale retraite speciaal voor ouderen, onder de noemer ‘Ouder worden als spirituele weg’. Schrijver van de bezinningsteksten Piet van Breemen, zelf 80-plusser, vertelt meer over de achtergrond en opzet van deze bijzondere retraite.

Meer artikelen

Meditatie

Toon artikel 'Door de lens: Schuilen voor de deining'

Door de lens: Schuilen voor de deining

26 oktober 2016 Jack McLain SJ

Jezuïet en fotograaf Jack McLain heeft een bijzonder oog voor mooie beelden – én de levenswijsheid die erin verscholen ligt. In de eerste aflevering van een nieuwe rubriek met korte beeldmeditaties, staat hij stil bij twee kanten van dezelfde oceaan.

Toon artikel 'Psalm 139: Jij doorziet mij'

Psalm 139: Jij doorziet mij

21 oktober 2016 Ben Frie SJ

"Jij bent het die mij gestalte gaf." Een audiovisuele meditatie om meer dan eens te bekijken en te beluisteren...

Toon artikel 'Het geheim van het hoofdeinde'

Het geheim van het hoofdeinde

16 oktober 2016 Anneke van der Werff-Verbraak

Wie ziek is, is gebaat bij nabijheid en aandacht. Een arts voelt zich aangesproken door het verhaal van de genezing van Simon Petrus’ schoonmoeder.

Meer artikelen