Vind ik niet leuk

Wat is een virtuele vriendschap waard? Wat moeten we met online ontboezemingen die ons het schaamrood op de kaken bezorgen? Ben Frie SJ legt uit waarom hij is afgeknapt op Facebook.

Argeloos klikte ik op ‘bevestigen’ toen iemand mij introduceerde op Facebook. Het klonk wel ‘leuk’ wat ik erover hoorde en las, en het leek een kans te bieden om meer betrokken te blijven bij het hedendaags mediagebruik. Onlangs echter besloot ik niet meer op meldingen van Facebook te reageren, omdat ik het een grote flop vind. Ik wijk daarmee af van de mening van ongeveer net zoveel Facebook-gebruikers als er christenen zijn op de wereld, maar dat durf ik wel aan.

Als 'sociale' media je niet meer tot prettig sociaal gedrag in staat stellen, mag je ze allemaal van me hebben. Ik praat wel met een ander.

Waarom krijg ik op mijn verjaardag een hele reeks mailberichten van mensen van wie ik al tijden de hand niet meer heb geschud? Het streelt mijn ego natuurlijk, maar tegelijk krijg ik nu al een rekening voor mijn nalatigheid. Sinds ik met het gebruik van dit medium heb zitten slabakken is het aantal door mij gescoorde ‘vrienden’ wel zover gedaald dat ik lelijk afsteek tegen ‘vrienden’ die het tot enorme aantallen brengen. Maar wat zijn die getallen waard? Ik belijd een godsdienst die in zijn geschriften heeft staan “de waarheid zal u vrijmaken”. Die waarheid zou hier ook nog wel eens zijn werk kunnen doen.

Griezelvrienden

De genoemde ‘vrienden’ zijn mijn vrienden niet, want de computer heeft veel van hun relationeel werk overgenomen. Ze worden cybervrienden, virtuele vrienden. Griezelvrienden, vind ik, want als ik in nood ben of graag nog eens zou willen afzakken bij een fles wijn heb ik niets aan die computergegevens. Ah, ja, sommigen schromen niet deze functie (afzakken zonder fles wijn) te laten overnemen door de computer, waardoor ik mij met schaamrood op de kaken afvraag waarom ik die ontboezemingen moet lezen? Op het moment waarop ik berichten kreeg dat ‘vrienden’ hadden gereageerd op hun eigen status, hield ik het voor gezien. Ik meen met recht af te mogen zien van verder gebruik.

Er gaan natuurlijk ook heel veel lieve dingen heen en weer via dit medium, maar dan nog zie ik niet in waarom het voor het grootste deel om onbenulligheden zou moeten gaan. En waarom zitten mensen in mijn gezelschap met hun mobiel te spelen en de ‘sociale’ media te gebruiken als ik moet gaan roepen om aandacht om vervolgens voor ouwe zak uitgemaakt te worden? Als die media je niet meer tot prettig sociaal gedrag en aangename gesprekken in staat stellen, mag je ze allemaal van me hebben. Ik praat wel met een ander.

Ganzen

Ik heb dan nog wel een vraag. Ik moest eens een troep ganzen van een terrein jagen. Ze waren verdwaald. Ik heb geen opleiding om ganzen aan te sturen, maar het was niet moeilijk om te achterhalen waar je je strategisch moest opstellen en hoe je moest bewegen om ze allemaal tegelijk dezelfde kant op te krijgen. Is de computer dat niet aan het doen met de mensenmassa die op commando collectieve schaatskoorts krijgt en half Friesland onder de voet loopt? ‘Vrienden’?

Afbeelding boven dit artikel: Ganzen op het ijs in Amsterdam. Foto: Greg Tee/Flickr.com

Print
Print

Over de auteur

Ben Frie SJ is jezuïet en priester, werkzaam op het vlak van geloof en levensbeschouwing. Hij is hoofdredacteur van Ignis Webmagazine.

Meer van deze auteur >

5 reacties

Reactie van Tijmen 6 februari 2013

Vind ik leuk.

Reactie van Mariette 6 februari 2013

Deze reaktie vindt ik pijnlijk, zelf geniet ik van Facebook, ik blijf contact houden en liefde delen met mensen tot in China, volg de belevingen van de jongeren in de familie en van vrienden, je hebt steeds weer aanknopingspunten als je iemand terug ziet op een babyborrel of receptie, ik hou van de pagninas van de jezuieten, mooie kortedeugddoende inspiratie , je leert van het voedingsmagazine, je dankt voor het goede en bidt voor de groeit of voor de pijn....maar dat kan natuurlijk ook zonder facebook. Ik vind het ook een heerlijke ontspanning....ik heb er deugd aan...andere weer aan andere dingen...het ligt me gewoon...het allerbeste met Webmagazine Ignis, ik zou het niet graarne maar missen, Mariette

Reactie van BALTASAR HENDRIKS o.p. 8 februari 2013

EEN HEEL BEGRIJPELIJKE REACTIE VAN BEN FRIE over die CYBERVRIENDEN.
Het is wel eens goed en noodzakelijk dat er een tegenbericht komt vanuit een raar gevoel bij de aanbieding van nieuwe zogenaamde (cyber) vrienden die worden opgelegd vooral als dit gebeurt door anderen die dan zeggen: er zijn een paar mensen die u als vrienden willen zien. Laat dit dan de zogenaamde vrienden zelf te kennen geven
Vriendschap kan niet worden opgelegd. IK weiger om mijzelf bloot te geven aan mensen die ik niet ken.
Persoonlijk heb ik al een legio vrienden met wie een zelfs intercontinentaal kontakt is gegroeid. maar vanuit een persoonlijke ontmoeting. Dat is voldoende en geeft genoeg voldoening.
Bovendien blijkt dat er van deze "'vriendschappelijke"" gegevens misbruik wordt gemaakt, soms zelfs onsmakelijk.
Vriendschap moet spontaan zijn, vertrouwd , persoonlijk en worden beschouwd als een parel , als een genade die je zorgvuldig bewaart.
Dank en proficiat aan Ben Frie voor zijn ontboezeming.

Reactie van Jos Moons SJ 9 februari 2013

Ik geloof dat ik dit heel anders zie dan de auteur.
Voor mij is facebook een nuttig middel om zichtbaar te zijn als religieus, en is het dienstbaar aan mijn werk. Ik zie dan ook niet in waarom er zo negatief over gedaan moet worden.
Inderdaad, facebook heeft nadelen. Het is een middel dat ten goede gebruikt kan worden, en net dwaze. Maar geldt dat niet voor alles: de laptop, je auto, je kleding, een goed glas wijn, sporten, hard studeren en anderszins ijverig zijn, (gebed zelfs?!),...?
Juist Jezuïeten zouden God moeten zoeken en vinden in de concrete werkelijkheid van ons leven.

Reactie van Nikolaas Sintobin sj 9 februari 2013

Veel van de schaduwzijden van FB die worden vermeld in dit artikel kan ik onderschrijven. Het zou evenwel niet veel moeite kosten om analoge en terechte kritieken te formuleren over radio, TV, telefoon, kranten ...

Zelf probeer ik een selectief en bewust gebruik te maken van elk van deze verschillende communicatiemiddelen. FB incluis.

Reageer

Wilt u reageren op dit artikel? Mail de redactie van Ignis Webmagazine!

Vul in het veld hieronder de tekst van de afbeelding in: (zes karakters)
CAPTCHA Image

Andere afbeelding

Door op ‘Verzenden’ te klikken, gaat u akkoord met de voorwaarden.

Ignis Webmagazine extra informatie

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met onze tweewekelijkse nieuwsbrief per e-mail.

Gerelateerde artikelen

Toon artikel 'Opgesloten in onze voorkeuren'

Opgesloten in onze voorkeuren

20 juni 2012 Edwina Byrne

Google en Facebook laten ons alleen zien wat wij zelf willen zien. Heel handig, maar het beperkt ook ons blikveld, stelt Edwina Byrne.

Toon artikel 'Vechten tegen de verveling'

Vechten tegen de verveling

27 juli 2012 Tim O'Brien SJ

Middeleeuwse monniken kenden al de ‘middagduivel’: op het internet heeft die oude verleider van de rusteloze verveling zichzelf opnieuw uitgevonden. Hoe weerstaan we het gedachteloos klikken van filmpje naar filmpje, site naar site?

Zorg & Samenleven

Toon artikel 'Pinksteren vieren met smartphone en smileys'

Pinksteren vieren met smartphone en smileys

12 mei 2016 Sanneke Brouwers

Dankzij Google Translate en wat plaatjes kunnen we iedere dag Pinksteren vieren. Sanneke Brouwers over hoe zij de taalbarrière slecht met haar Syrische vrienden.

Toon artikel 'Stervenskunst: het laatste taboe?'

Stervenskunst: het laatste taboe?

25 april 2016 Anneke van der Werff-Verbraak

Over de meest gevoelige dingen wordt gepraat in onze transparante samenleving. Toch schrikken we ervoor terug om het eerlijk en open te hebben over het proces van het doodgaan, zo merkte Anneke van der Werff in haar huisartsenpraktijk.

Toon artikel 'Pasen na ‘Brussel’: Laten we opstaan'

Pasen na ‘Brussel’: Laten we opstaan

26 maart 2016 Johan Verschueren SJ

“Ik hou van deze collectieve grondmelodie die spontaan boven komt drijven: het schoonste van de mens als antwoord op het lelijkste van de mens.” Een paasboodschap van de provinciaal overste van de jezuïeten in het licht van de recente gebeurtenissen in Brussel.

Meer artikelen

Column

Toon artikel 'De tv-quiz als nieuwe toren van Babel'

De tv-quiz als nieuwe toren van Babel

23 mei 2016 Guido Dierickx SJ

Wat kunnen we leren van de populariteit van de televisiequiz? Dat geheel verschillende belangstellingen mensen steeds verder uiteendrijven, zo signaleert Guido Dierickx.

Toon artikel 'De comeback van het priesterboord'

De comeback van het priesterboord

9 mei 2016 Jos Moons SJ

Is het een teken van evangelisch commitment, of een onnodig onderscheidingsteken? Jos Moons over de voor- en nadelen van het priesterboord.

Toon artikel 'Geen graf, wel een teken'

Geen graf, wel een teken

2 mei 2016 Jan Stuyt SJ

Een oorlogsmonument herinnert aan trieste gebeurtenissen. Toch is er niet alleen verdriet te vinden, maar ook geloof en vergeving. Jan Stuyt zag het op een dijk bij Leuth.

Meer artikelen