Meditaties bij de zevende en de achtste staties van de kruisweg #podcast

Wenende vrouw | Pater JPM | flickr.com

Meditaties bij de zevende en de achtste staties van de kruisweg #podcast

Gregory Brenninkmeijer SJ sprak korte meditaties in bij de 14 staties van de kruisweg. Beluister de overdenkingen bij ‘Jezus’ tweede val’ en ‘Wenende vrouwen’.

7e statie: Jezus valt voor de tweede maal onder het kruis

Voor de tweede maal vallen onder dezelfde last. Voor de tweede maal neergaan op dezelfde tocht. Geen voet voor de andere meer krijgen. Geen struikelblok meer kunnen ontwijken. Door lijden geveld. Over de wegen van deze wereld trekt een onafzienbare vloed vluchtende, verjaagde, vertwijfelde mensen. Wij zien hun gezichten dagelijks in de media. Vragend, hopend. Hoe vaak gevallen op hun weg? De Zoon Gods wankelt tussen hun rijen.

Meditatie bij Klaagliederen 3: 1-2

Over de wegen van deze wereld trekt een onafzienbare vloed vluchtende, verjaagde, vertwijfelde mensen.

8e statie: Jezus troost de wenende vrouwen

Jeruzalem, stad waar vrouwen weeklagen, diep doordrongen als ze zijn van de onschuld van de man die daar naar zijn terechtstelling gaat. Jezus kijkt hen aan met een door bloed, zweet en tranen vertroebelde blik. Maar tevens met de profetische blik, die eeuwenlang vrouwen ziet weeklagen in die stad, tot op de dag van vandaag. Jeruzalem, gebouwd als stad van vrede. Hoe vaak veroverd, verwoest en nog altijd verdeeld? Moeders klagen om zonen en dochters, slachtoffers van een fanatieke en uitzichtloze strijd. Wie zal allen een woonplaats geven, een vreedzaam vaderland?

Meditatie Lucas 23: 27-28

Jezus kijkt hen aan met een door bloed, zweet en tranen vertroebelde blik

Print
E-mail

Over de auteur

Gregory Brenninkmeijer SJ was vele jaren medewerker van het internaat De Breul in Zeist. Hij was provinciaal overste, en daarna vanaf de oprichting betrokken bij het Ignatiushuis in Amsterdam.

Meer van deze auteur >

Rubriek(en):

Reageren

Wilt u reageren op dit artikel? Mail de redactie van Ignis Webmagazine!

Door op verzenden te klikken gaat u akkoord met de voorwaarden.

Zoeken

Gerelateerde artikelen

Veertigdagentijd

Meditatie