Dit is de relevantie van Oscar Romero’s bevrijdingstheologie anno nu

Dit is de relevantie van Oscar Romero’s bevrijdingstheologie anno nu

Op 24 maart 1980 werd de sociaal bewogen bisschop Oscar Romero vermoord. Zijn bevrijdingstheologie is niet onomstreden. Wat is de relevantie ervan anno nu?

Oscar Romero

Monument voor Romero in San Salvador. Foto: Migueleño/Wiki Commons

Oscar Romero ging de geschiedenis in als een sociaal bewogen rooms-katholiek bisschop. Hij maakte een flinke ontwikkeling door: aanvankelijk als conservatief bisschop optredend groeide zijn consequente keuze voor de armen als prioriteit. Hij uitte openlijk kritiek op de rechtse dictatoriale regering in El Salvador: Romero verklaarde dat de regering bestond uit gewelddadige personen en mensen die de mensenrechten schonden. Vanwege zijn uitspraken en zijn inzet voor de armen verwierf hij een enorme populariteit onder de bevolking.

Oscar RomeroIn het buitenland nam de bewondering voor Oscar Romero eveneens toe, ook in België en Nederland. Op 2 februari 1980 ontving hij een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven. Bij die gelegenheid zei hij: “Incarnatie betekent dat Jezus werkelijk de menselijke lichamelijkheid aangenomen heeft en zich vereenzelvigde met zijn broeders en zusters in lijden, tranen en klachten, in overgave. Deze menswording is niet universeel, maar heeft een bijzondere voorkeur: menswording in de wereld van de armen. Vanuit dat perspectief zal de kerk een kerk worden voor iedereen.”

Romero werd op 24 maart 1980 door extreemrechtse doodseskaders vermoord in San Salvador terwijl hij een mis opdroeg.

Weerzin

De theologische stroming waartoe Romero gerekend wordt, wordt de bevrijdingstheologie genoemd. In navolging van Christus’ keuze voor de armen zetten bevrijdingstheologen zich in voor politieke veranderingen, aanvankelijk met name in Zuid-Amerika. Binnen de katholieke Kerk groeide echter een steeds uitgesprokener weerzin tegen deze beweging, omdat er vaak een marxistische maatschappij-analyse aan ten grondslag lag en omdat sommige bevrijdingstheologen zelfs opriepen tot gewapende revolutie.

Romero wilde van dergelijke radicale uitwassen echter niets weten. Hij vond dat de Kerk geen politieke beweging was, maar een gemeenschap die vanuit het Evangelie wees op de sociale misstanden en de uitbuiting door zowel linkse als rechtse dictators aanklaagde.

Waardering

Oscar RomeroVoor de persoon van Oscar Romero is daardoor een brede waardering blijven bestaan. In de katholieke Kerk gaan stemmen op voor zijn zaligverklaring. In de Anglicaanse liturgische kalender is 24 maart een speciale gedenkdag van Romero, en zijn standbeeld staat ook prominent in Westminster Abbey in Londen, naast die van Martin Luther King en Dietrich Bonhoeffer. Een eerbetoon dichterbij huis: in 2010 werd in de Faculteit voor Godgeleerdheid van Leuven een zaal naar hem genoemd.

Maar hoe zit het met zijn theologische erfenis? Is de zo omstreden bevrijdingstheologie vandaag de dag nog relevant? Jacques Haers SJ, voorzitter van het Centrum voor Bevrijdingstheologie van de KU Leuven, meent van wel. In deze video legt hij uit waarom:

 

 

Print
E-mail

Over de auteur

Ben Frie SJ

Ben Frie SJ is jezuïet en priester, werkzaam op het vlak van geloof en levensbeschouwing. Hij is rector van de RK Krijtbergkerk en lid van de redactie van Ignis.

Meer van deze auteur >

Thema(s):

Kerk Religie Samenleven

Rubriek(en):

1 reactie

  • Reactie van Mariette 23 augustus 2014

    altijd mee verbonden gevoeld , dank voor het artikel, Mariette

Reageren

Wilt u reageren op dit artikel? Mail de redactie van Ignis Webmagazine!

Door op verzenden te klikken gaat u akkoord met de voorwaarden.

Zoeken

Gerelateerde artikelen

Kerk

Witte tulp groeit naar licht, als een roeping

Help me onderscheiden. Ik heb een roeping

26 februari 2018 | Jos Moons SJ

Dit najaar is de synode over jongeren, geloof en roepingsonderscheiding. Jos Moons gaf onlangs vorming over hoe je dat laatste doet....

Achtergrond