Twintig jaar ignatiaanse spiritualiteit in Delft

Twintig jaar ignatiaanse spiritualiteit in Delft

De jezuïeten verlieten onlangs hun communiteit in Delft. Maar de spiritualiteit die ze er twintig jaar zaaiden, zal vrucht blijven dragen. 

Rond 1995 werd door de jezuïetencommuniteit van het Stanislascollege in Delft een nieuwe weg ingeslagen: we gaan naast het werk in de school ook een bezinningsaanbod verzorgen vanuit de spiritualiteit van Ignatius. Een grote kring mensen raakte in de jaren die volgden betrokken bij het aanbod en deed er veel inspiratie op voor het eigen geloofsleven.

Terugblik op 20 jaar spiritualiteit

Onlangs werd die in Delft opgeheven. Voor een goed afscheid van wat de paters er in ruim twintig jaar brachten, werd de avond van 16 november – rond het feest van de heilige Stanislas – anders dan anders ingericht. De zogenoemde Stanislaslezing werd deze keer door meerdere sprekers verzorgd. Er werd teruggeblikt op het aanbod in de verschillende vormen ervan: bezinningsdagen, meditaties en het pedagogisch model van Ignatius. Ilse Dekker, moderator identiteit van het Stanislascollege, vertelde wat de ignatiaanse spiritualiteit voor haar betekent.

Vervolgens kwam er een aantal mensen kort aan het woord over wat zij te danken hebben aan de ignatiaanse spiritualiteit of aan de aanwezigheid van de jezuïeten.

De film hieronder geeft een beknopte impressie van de sfeer van die avond.

Print
E-mail

Over de auteur

Ben Frie SJ

Ben Frie SJ is jezuïet en priester, werkzaam op het vlak van geloof en levensbeschouwing. Hij is rector van de RK Krijtbergkerk en lid van de redactie van Ignis.

Meer van deze auteur >

Rubriek(en):

Reageren

Wilt u reageren op dit artikel? Mail de redactie van Ignis Webmagazine!

Door op verzenden te klikken gaat u akkoord met de voorwaarden.

Zoeken

Gerelateerde artikelen

Ignatiaanse pedagogiek

30 juli 2012 | Ben Frie SJ

Opvoeding en onderwijs in het spoor van Ignatius van Loyola: docenten Ilse Dekker en Bert ten Berge SJ deden er ervaring...

leerlingen op kloosterweekend

Met een groep leerlingen het klooster in

29 mei 2017 | Anne Mieke Huijsmans

Leerlingen van het Stanislascollege in Delft gingen op een kloosterweekend. Daar openden de stilte en de rust hen voor intense gesprekken met...

Kerk

Witte tulp groeit naar licht, als een roeping

Help me onderscheiden. Ik heb een roeping

26 februari 2018 | Jos Moons SJ

Dit najaar is de synode over jongeren, geloof en roepingsonderscheiding. Jos Moons gaf onlangs vorming over hoe je dat laatste doet....

Video