“Pas achteraf ontdek je: God was daar”

Kan het christelijk geloof probleemloos in elke inheemse cultuur ingebracht worden? De Vlaamse jezuïet en antropoloog Wauthier de Mahieu vertelt over zijn ervaringen in Congo, Afrika.

“De paters van de missiepost zeiden: jij kent de mensen, de taal. Jij bent de ideale persoon om onze christelijke godsdienst in die cultuur te incultureren. Mijn reactie was: nee, dat ga ik nooit doen. Nooit kúnnen doen. Ik had te veel respect voor de oprechte manier waarop die mensen hun eigen godsdienst beleefden. Maar ik zei toen: als die mensen hun fysieke omgeving verlaten en naar de stad trekken, dan wordt hun godsdienst zinloos. Dus in de steden kan ik zeggen: ik heb iets anders.”

Over Wauthier de Mahieu

Wauthier de Mahieu SJ is antropoloog en deed onderzoek bij stammen in equatoriaal Afrika. Hij doceerde aan een jezuïetenvormingscentrum in Congo en aan de K.U.Leuven. Momenteel geeft hij retraites en geestelijke begeleiding.

Print
E-mail

Over de auteur

Ben Frie SJ

Ben Frie SJ is jezuïet en priester, werkzaam op het vlak van geloof en levensbeschouwing. Hij is rector van de RK Krijtbergkerk en lid van de redactie van Ignis.

Meer van deze auteur >

Thema(s):

Afrika Kerk Religie

Rubriek(en):

2 reacties

 • Reactie van zr. Greta Coninckx 14 juni 2013

  Een hartverwarmend, ontroerend artikel Wauthier. Bedankt!
  Groetjes.
  Greta

 • Reactie van Déanna Leenaers 26 juni 2013

  Deze getuigenis heeft mij geraakt. Het getuigt van respect voor het anders zijn van elk ander, maar ook van de eigenheid van gemeenschap, van eigen eigen cultuur, van eige religie.
  Dankjewel pater Wauthier s.j.

Reageren

Wilt u reageren op dit artikel? Mail de redactie van Ignis Webmagazine!

Door op verzenden te klikken gaat u akkoord met de voorwaarden.

Zoeken

Gerelateerde artikelen

Hij toonde hun zijn wonden

8 april 2013 | Wauthier de Mahieu SJ

“De kwetsuren die mensen elkaar aandoen, dikwijls ook ongewild, vertrouwen zij best aan elkaar toe in een sfeer van vrede; niet...

Democratie na de burgeroorlog?

12 april 2013 | Guido Dierickx SJ

Schijnbaar onschuldige onderwerpen leiden in Ivoorkust tot verhitte debatten, zo merkt Guido Dierickx ter plaatse. Een goed teken: kort na de...

Afrika

Kerk

Religie

Interview