Jos klimt naar de top van een wiebelige ladder

Jos klimt naar de top van een wiebelige ladder

Nog even en Jos Moons mag zich laten noemen: eerwaarde weledelzeergeleerde pater. Titulatuur die smaakt naar genoegdoening. Toch?

Vanuit het oogpunt van de titulatuur sta ik op het punt om een grote stap voorwaarts te maken. Tot nog toe ben ik maar een eenvoudige doctorandus, en formeel dus weledelgeleerde. Maar met rasse schreden nadert het moment dat m’n proefschrift af is. Dan zal ik niet alleen de titel doctor mogen voeren, maar hoor ik aangesproken te worden als weledelzeergeleerd. Ik overweeg overigens om voor m’n ouders en vrienden een uitzondering te maken.

De nieuwe titel smaakt ietwat naar genoegdoening. Met mijn overgang van het bisdom naar de jezuïeten maakte ik een paar jaar geleden een gevoelige stap achterwaarts. Was ik tot dan toe pastor en dus weleerwaarde heer – met uitzicht op zeereerwaarde als ik eindverantwoordelijke zou worden – als pater degradeerde ik tot eerwaarde. Maar binnenkort wordt het opgelopen verlies rijkelijk vergoed. Dan zal het zijn: eerwaarde weledelzeergeleerde pater Moons. Zeg het maar eens zonder halverwege adem te halen.

Een irritante waarschuwing tegen titulatuur

Het enige dat de vreugde een beetje tempert is het evangelie. Elk jaar komt de hinderlijke tekst wel een keer langs waarin Jezus zijn leerlingen waarschuwt tegen titulatuur – ‘laat je geen vader noemen’ – en hij klaagt over de gelovige leiders van die tijd vanwege hun opzichtige uitdossing, ‘om bij de mensen op te vallen’. Zelfprofilering op deze wijze is not done; het is precies het omgekeerde van waar Jezus voor staat: dienstbaarheid.

Maar binnenkort wordt het opgelopen verlies rijkelijk vergoed. Dan zal het zijn: eerwaarde weledelzeergeleerde pater Moons.

Maar gelukkig is er de kerkelijke traditie en regelgeving. Zijn er geen voorschriften dat de bisschop met ‘excellentie’ moet worden aangesproken, de kardinaal met ‘eminentie’, en de paus met ‘heilige vader’? Doen we dat niet al eeuwen? De katholieke kerk is behoudend ingesteld, en dat is hier duidelijk in mijn voordeel.

Ik weet niet of ik zin heb de paus als voorbeeld te nemen

Of is het tijd voor verandering – voor de kerk, voor mijzelf? Moeten we terugkeren naar het evangelie? Naar Christus en zijn ideaal van eenvoudige dienstbaarheid? Het is tijd om de on-gelovige wereldse opsmuk af te schaffen en op die manier meer geloof-waardig te leven… Is het tijd voor dit soort verandering?

Paus Franciscus lijkt er in ieder geval gevoelig voor. Vertrouweling Antonio Spadaro SJ vertelde onlangs aan een Vlaamse medebroeder dat de paus hem steeds ‘heilige zoon’ noemde, en dat hij zich daarover verwonderde. Was de paus onder de indruk van zijn heiligheid? Of had het te maken met z’n misschien wel te formele benadering van de paus, door Spadaro ‘heilige vader’ genoemd? Toen hij nonchalant ‘heilige’ wegliet en ‘vader’ probeerde, werd hij prompt ‘zoon’ genoemd.

Misschien moet ik er ook maar vanaf zien, van die titulaire stap voorwaarts. Ik heb nog een paar maanden om te wennen…

 

Print
E-mail

Over de auteur

Jos Moons SJ werkt als promovendus systematische theologie en studentenpastor aan de Tilburg School of Catholic Theology en de Fontys Hogeschool Theologie en Levensbeschouwing. Hij werkt mee aan Wijselijk Onwetend, een blog van jonge jezuïeten, en assisteert in de Krijtberg in Amsterdam.

Meer van deze auteur >

Rubriek(en):

1 reactie

  • Reactie van Rob Mascini 25 april 2017

    ‘Pastor’ vind ik voor ieder die in het pastoraat werkt een prachtige titel. Kloosterlingen en religieuzen ‘broeder’ of ‘zuster’ noemen vind ik heel mooi! Maar het ‘eerwaard’ vind ik niet passend en zeker niet in gradaties als ‘hoog’ ‘zeer’ ‘wel’ mbt functies. Is een priester meer ‘eer’ waard dan een diaken, een kloosterling, een past.werkster of een huismoeder?? Toen de leerlingen Hem vroegen welke eer hen ten deel zou vallen, nam Hij een kind in zijn midden en sprak……

Reageren

Wilt u reageren op dit artikel? Mail de redactie van Ignis Webmagazine!

Door op verzenden te klikken gaat u akkoord met de voorwaarden.

Zoeken

Gerelateerde artikelen

De comeback van het priesterboord

9 mei 2016 | Jos Moons SJ

Is het een teken van evangelisch commitment, of een onnodig onderscheidingsteken? Jos Moons over de voor- en nadelen van het priesterboord....

Een andere Kerk voor jongeren?

20 september 2013 | Ben Frie SJ

Een nieuwe generatie katholieken vraagt helderheid van de Kerk; soms tot onvrede van een oudere generatie die dat als een stap...

De sacramenten. Afl.4: Priesterwijding

16 januari 2012 | Ben Frie SJ

Zichtbare tekenen van een onzichtbare geloofswerkelijkheid – dat zijn de zeven sacramenten van de Kerk. In deze reeks staan we stil...

Paus Franciscus

Wordt de paus te veel bewonderd?

24 november 2016 | Jos Moons SJ

Velen prijzen de paus om zijn eenvoudige stijl en zijn bekommernis voor mens en milieu. Maar leven we er zelf ook...

Column

Elite, jongen leest krant

Doe eens abnormaal, word elitair

4 augustus 2017 | Guido Dierickx SJ

De elite is springlevend. In de ene filmzaal eet men volop popcorn, in een andere is zoiets ondenkbaar. En dat elitaire is...