De verborgen schatten van oude teksten

Jezuïet Rob Faesen is de nieuwe bijzonder hoogleraar aan de Xaverius-leerstoel in Tilburg. Door zich met studenten vast te bijten in klassieke teksten, hoopt hij nieuwe inzichten op het spoor te komen. “Studenten proeven iets van de literaire kwaliteit van mystieke auteurs.”

Xaverius-leerstoel

De leerstoel Franciscus Xaverius aan de Tilburg School of Catholic Theology (TST), richt zich op onderwijs in en onderzoek naar de band tussen spiritualiteit en theologie vanuit ignatiaans perspectief. De leerstoel is gevestigd door de Nederlandse provincie van de jezuïeten. Faesen volgt prof.dr. Henk Witte op.

Rob Faesen

Rob Faesen SJ (1958) studeerde filosofie en letterkunde aan de universiteit van Leuven, en theologie aan de pauselijke universiteit Gregoriana te Rome. Hij promoveerde aan de universiteit van Antwerpen. Aan de KU Leuven is hij sinds 2015 hoogleraar Geschiedenis van Kerk en Theologie op de Jesuitica leerstoel. Faesen is specialist in middeleeuwse Nederlandse mystiek en mystici (onder anderen Hadewijch en Ruusbroec). In Leuven geeft hij leiding aan het Jesuitica Project, waarbinnen hij onderzoek verricht naar de geschiedenis en spiritualiteit van de jezuïeten op basis van de grote collectie jesuitica in de Leuvense bibliotheek. Hij is tevens lid van het Ruusbroecgenootschap van de Universiteit Antwerpen. Dit genootschap verricht interdisciplinair onderzoek naar de geschiedenis van de spiritualiteit in de Nederlanden.

Print
E-mail

Over de auteur

Ben Frie SJ

Ben Frie SJ is jezuïet en priester, werkzaam op het vlak van geloof en levensbeschouwing. Hij is rector van de RK Krijtbergkerk en lid van de redactie van Ignis.

Meer van deze auteur >

Rubriek(en):

Reageren

Wilt u reageren op dit artikel? Mail de redactie van Ignis Webmagazine!

Door op verzenden te klikken gaat u akkoord met de voorwaarden.

Zoeken

Gerelateerde artikelen

De ontdekking van de hemel in de wereld

10 september 2014 | Inigo Bocken

Religieuze kunst kreeg een nieuwe dimensie in de vijftiende eeuw, zo laat een tentoonstelling in Enschede zien. Het ‘zien van God’...

Ron Faesen over Willem van Saint-Thierry

Nee, je bent niet je eigen bron

26 mei 2017 | Ben Frie SJ

Ben Frie snapte het enthousiasme van enkelen voor die middeleeuwse Willem van Saint Thierry niet. Tot hij Rob Faesen SJ in...

Onderwijs

Interview