Waarom de Belastingdienst meer moet inzetten op de relatie met het volk

Waarom de Belastingdienst meer moet inzetten op de relatie met het volk

Veel belastingbetalers hebben moeite met de taal van de Belastingdienst. Oproep aan een nieuw kabinet: leer de belastingambtenaar communiceren in gewoon Nederlands.

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezing laat een behoefte zien aan meer inspraak en democratie voor het volk. Nederland is in dit opzicht wel één van de meest vooruitstrevende landen, maar toch valt er nog veel te verbeteren. Elk jaar produceert de overheid weer tal van nieuwe maatregelen die de inspirerende kracht van vernieuwing in de kiem smoren.

Geen samenspraak tussen belastingbetaler en Belastingdienst

Een van de ergste bronnen van frustratie is wel de Belastingdienst. Met grote professionele deskundigheid is een juridisch systeem opgebouwd waar een groot deel van de mensen en vooral ouderen niets van begrijpen. Iedereen ziet in dat er belasting moet worden betaald. Maar van een samenspraak tussen belastingbetaler en Belastingdienst is er geen sprake.

Elk jaar produceert de overheid weer tal van nieuwe maatregelen die de inspirerende kracht van vernieuwing in de kiem smoren.

Het gevolg is dat menig belastingbetaler, met name de oudere generatie en lager geschoolden, analfabeet blijven voor het belastingjargon. In die twee groepen bevinden zich veel mensen die niet goed met een computer kunnen omgaan.

Onbegrijpelijk door termen van schuld en boete

De taal van de Belastingdienst is vaak onbegrijpelijk door haar juridische, rechtlijnige stijl in termen van schuld en boete. Wie niet de taal van de Belastingdienst spreekt, moet toevlucht nemen tot specialisten en opdraaien voor extra kosten, met de kans in handen te vallen van fraudeurs.

Het is  moeilijk om de ongeschoolde belastingbetalers om te scholen. Veel eenvoudiger is het om de ambtenaren van de Belastingdienst te leren om in gewoon Nederlands te communiceren met formuleringen die iedereen kan begrijpen.

Doe iets aan relationele verarming van de bureaucratie

Democratie betekent ook dat het belastingbeleid de taal spreekt van het volk, om tot interactie te kunnen komen met het ‘gewone’ volk. Mijn hoop is dat het nieuwe kabinet aan deze relationele verarming van de bureaucratie iets gaat doen. Dat is niet alleen de taak van de overheid. Het is ook de taak van iedere afzonderlijke belastingambtenaar. Die moet binnen diens verantwoordelijkheid streven naar zo goed mogelijk menselijk contact met het volk.

 


Dit artikel verscheen eerder op Paul de Blots weblog over Business Spiritualiteit.

Print
E-mail

Over de auteur

Prof.dr. Paul de Blot SJ is honorair hoogleraar business-spiritualiteit aan de Nyenrode Business Universiteit en hoofdredacteur van het driemaandelijkse tijdschrift Business Spiritualiteit Magazine Nyenrode. Ook is hij werkzaam in het pastoraat voor zieken, studenten en Indonesiërs. Zie www.pauldeblot.nl.

Meer van deze auteur >

Rubriek(en):

Reageren

Wilt u reageren op dit artikel? Mail de redactie van Ignis Webmagazine!

Door op verzenden te klikken gaat u akkoord met de voorwaarden.

Zoeken

Gerelateerde artikelen

Kan de school burgerzin bijbrengen?

7 oktober 2016 | Guido Dierickx SJ

Democratische waarden zijn niet vanzelfsprekend. Laat het onderwijs jongeren burgerzin bijbrengen, zeggen sommigen daarom. Guido Dierickx ziet praktische bezwaren. Individuen worden...

Prinsjesdag

21 september 2011 | Eduard Kimman SJ

Zo vrolijk gekleurd Den Haag was op Prinsjesdag, zo grauw was de crisistaal van de Troonrede. Een column van Eduard Kimman...

Sustainability

21 februari 2011 | Eduard Kimman SJ

Ethiek? Duurzaamheid? Maatschappelijk verantwoord ondernemen? Een oude docent bemerkt een spraakverwarring tussen hem en zijn jonge studenten. Maar is dat erg?...

Politiek

Waarom christenen politiek bedrijven

7 juli 2017 | Guido Dierickx SJ

Natuurlijk zijn christenen politiek actief, ze verkondigen immers het Rijk Gods. Maar met terughoudendheid, zegt Guido Dierickx: ‘Geen hemel op aarde’. Er was een...

Column

Elite, jongen leest krant

Doe eens abnormaal, word elitair

4 augustus 2017 | Guido Dierickx SJ

De elite is springlevend. In de ene filmzaal eet men volop popcorn, in een andere is zoiets ondenkbaar. En dat elitaire is...