“We moeten wanhoop en uitzichtloosheid tegengaan”

Rabbijn Ron Kronish

“We moeten wanhoop en uitzichtloosheid tegengaan”

Hoe is het hart te veranderen van de mensen aan beide zijden van het conflict in Israël en Palestina? Rabbijn Ron Kronish, die onlangs de Kardinaal Willebrandslezing verzorgde, hoopt dat religieuze leiders het voortouw nemen.

Een dialoog tussen joden, moslims en christenen blijft irrelevant en niet van deze tijd, wanneer deze zich niet richt op vrede en gerechtigheid. Er moet verband worden gelegd met de serieuze pogingen om echte vrede – en sociale gerechtigheid – te bouwen waar ook ter wereld.

Aan het woord is rabbijn Ron Kronish. Al jarenlang zet hij zich vanuit Jeruzalem in voor de interreligieuze dialoog. Zijn droom is de religie om te vormen tot een positieve kracht die geen bron van verdeeldheid en extremisme is, maar een bron van verzoening en vreedzaam samenleven en wederzijds begrip. Dit jaar was hij door de Katholieke Raad voor Kerk en Jodendom uitgenodigd in Utrecht de Kardinaal Willebrandslezing te houden.

Weerstand

Je moet sterk in je schoenen staan om met kracht en overtuiging en zonder ophouden al jarenlang deze stellingname te verdedigen. Zeker binnen Israël. En in het bijzonder wanneer je deze positie expliciet koppelt aan de politieke actualiteit in het Midden-Oosten. De door hem opgerichte ‘Coördinerende Raad voor de Interreligieuze Dialoog in Israël’ maakt onderdeel uit van de bredere organisatie ‘Rabbijnen voor Mensenrechten’, die meer dan honderd rabbijnen en studenten voor dit ambt omvat en de schending van de mensenrechten in Israël en de bezette gebieden telkenmale aanklaagt. Het is een beweging die weerstand oproept in de ultraorthodoxe kringen en bij de huidige regering. Maar hij houdt vol.

Visie, gezag en moed: die eigenschappen kom je weinig tegen in onze streken

Mensen moeten over alle scheidsmuren heen kijken en bij elkaar worden gebracht om elkaar echt te leren kennen. Dan kunnen ze gaan beseffen dat het mogelijk en zelfs wenselijk is om met alle verschillen toch samen te leven in hetzelfde gebied.

Er is een wezenlijke behoefte aan een grote en sterke campagne met ondersteuning van de interreligieuze dialoog, van spiritualiteit, educatie en psychologie, om het hart en de mentaliteit te veranderen van de mensen aan beide zijden van het conflict, ook en heel in het bijzonder hier in Israël en Palestina.

Religieuze leiders

Het doet me goed mensen als deze rabbijn te ontmoeten, mensen met visie, maar ook met gezag en grote persoonlijke moed. Het is de combinatie van deze drie eigenschappen – visie, gezag en moed – die je op het ogenblik in onze eigen streken veel te weinig tegenkomt.

Rabbi Kronish verwacht in dit opzicht heel veel van inspirerende religieuze leiders, die een open dialoog durven aangaan en zich durven richten op een toekomst van vrede en gerechtigheid.

Ik zie veel wanhoop om me heen. Veel mensen geven het op. Ze hebben het gevoel dat vrede onmogelijk is, een illusie die nooit werkelijkheid zal worden. Wij hebben daarin een belangrijke rol te spelen, nu en in de toekomst. We moeten het voortouw nemen, hoop bieden, wanhoop en uitzichtloosheid tegengaan.

Zijn woorden raakten me en deden me beseffen, dat wij in Europa op dit moment bezig zijn ons te omringen met nieuwe scheidsmuren, dat verschillen in cultuur en godsdienst als angstig makend worden afgeschilderd en dat we node de religieuze leiders missen van wie rabbi Kronish zoveel verwacht voor een nieuwe toekomst.

Print
E-mail

Over de auteur

Jan Peters SJ is jezuïet, islamoloog en arabist. Hij is redacteur van Ignis Webmagazine.

Meer van deze auteur >

Rubriek(en):

Reageren

Wilt u reageren op dit artikel? Mail de redactie van Ignis Webmagazine!

Door op verzenden te klikken gaat u akkoord met de voorwaarden.

Zoeken

Gerelateerde artikelen

Voorbij het beloofde land

16 januari 2013 | Jan Peters SJ

Het Nederlandse standpunt over het Israëlisch-Palestijnse conflict kantelde de afgelopen dertig jaar. Wat is er gebeurd? Een analyse. De groeiende spanningen...

“Ik weiger op deze manier te leven”

31 juli 2014 | Redactie

“De sfeer is gespannen en verslechtert elke dag.” Aangrijpende brieven van een joods-Palestijns echtpaar. Evi en Eyas zijn een echtpaar, woonachtig...

Een weerloos kind

16 december 2014 | Johan Verschueren SJ

“Midden onder ons staat Hij die wij niet herkennen.” Een overweging voor de advent- en kersttijd naar aanleiding van een krantenfoto....

Jodendom

Midden-Oosten

Politiek

Column

Witte tulp groeit naar licht, als een roeping

Help me onderscheiden. Ik heb een roeping

26 februari 2018 | Jos Moons SJ

Dit najaar is de synode over jongeren, geloof en roepingsonderscheiding. Jos Moons gaf onlangs vorming over hoe je dat laatste doet....