Lijkt uw leven u duister? Probeer eens het kerstwonder te doorgronden

Lijkt uw leven u duister? Probeer eens het kerstwonder te doorgronden

Want als een baby wordt geboren, begint het verse ouderpaar aan een totaal nieuw leven. Nou, over zo’n hoopvolle kans fris te beginnen gaat het Kerstfeest.

Het is voor mij een geweldige ervaring af en toe jonge ouders te mogen meemaken die een pasgeboren baby in hun levens verwelkomen. Een geboorte is een feest, dat door de ouders vaak als een wonder wordt begroet. Maar voor de ouders in kwestie is zo’n geboorte ook het begin van een ontdekkingstocht.

Een baby verandert meer dan de beslissing te gaan trouwen 

Op de eerste plaats is dat een ontdekkingstocht naar het pasgeboren kind, dat enerzijds helemaal van hen is, maar anderzijds onvervreemdbaar een eigen mens met een eigen karakter en – naar snel genoeg blijkt – een eigen willetje. Maar het betekent ook een ontdekkingstocht naar elkaar en naar de onderlinge relatie. Want de komst van een kind verandert meestal veel meer in het leven van ouders dan de beslissing om te gaan trouwen of samenwonen.

Een geboorte betekent daarmee in veel meer dan één opzicht het begin van nieuw leven.

Bovendien word je als verse ouder uitgedaagd nieuwe dingen van jezelf te ontdekken. Ouderschap geeft je immers een nieuwe rol en nieuwe verantwoordelijkheden. Die je uitdagen en veranderen. Zelfs het beeld dat je van jezelf als persoon hebt, kan erdoor verschuiven en aan nieuwe dimensies winnen.

Een nieuw mensenleven begint

Een geboorte betekent daarmee in veel meer dan één opzicht het begin van nieuw leven. Er begint een nieuw mensenleven. Maar dat nieuwe leven is bovendien in allerlei opzichten een opdracht en een uitdaging voor de mensen die het omringen.

Voor gelovige christenen betekent ook die geboorte nieuw leven voor henzelf.

In deze tijd van het jaar groeien we langzaam naar Kerstmis toe. In de christelijke traditie vieren wij in de Kerstnacht de geboorte van Jezus. Voor gelovige christenen betekent ook die geboorte nieuw leven voor henzelf. Een nieuw leven dat een belofte is en een opdracht en een uitdaging inhoudt.

Diepgang, ook als je geen christen bent

Maar in het verhaal dat met Kerst verteld wordt, kan diepte en betekenis gelezen worden, ook als je geen christen bent. Het verhaal vertelt over de geboorte van een kind wiens ouders op de vlucht zijn. Voor hem en zijn ouders lijkt er geen plaats te zijn op onze wereld. Toch hebben de getuigen van deze geboorte geen enkele moeite om uit dit nieuwe leven hoop te putten. Ook niet om hem en elkaar vrede en geluk te wensen en met vernieuwde levenskracht door de nacht van die geboorte te komen.

Wij kunnen behoefte hebben aan zo’n nieuw begin. Aan hoop en perspectief.

Kerst is een feest waarop we een nieuw begin vieren. Wij kunnen behoefte hebben aan zo’n nieuw begin. Aan hoop en perspectief. Want het gaat ons niet altijd voor de wind. Wanneer wij daar last van hebben en ons leven ons duister lijkt, is het goed herinneringen in onszelf wakker te roepen van ervaringen en verhalen die getuigen van licht en nieuw leven. Zoals de herinnering aan een geboorte, en aan alle hoop en belofte die het herbergt.

Print
E-mail

Over de auteur

Tjeerd Jansen SJ, jezuïet, is staflid van de St. Jan Berchmans communiteit in Nijmegen.

Meer van deze auteur >

Rubriek(en):

Reageren

Wilt u reageren op dit artikel? Mail de redactie van Ignis Webmagazine!

Door op verzenden te klikken gaat u akkoord met de voorwaarden.

Zoeken

Gerelateerde artikelen

God komt niet als een grote broer

17 december 2014 | Dries van den Akker SJ

Tijdens een catecheseles over Kerst, geeft een kleuter een verbluffend antwoord. In zijn volwassen leven legde Jezus er de nadruk op...

Een broze vlam dragen

26 januari 2015 | André Cnockaert SJ

“En dan zal iets opmerkelijks gebeuren: het licht wordt doorgegeven. Ik word zelf lichtdrager, Christusdrager…” Een overweging bij het feest van...

Kerstmis

Column

Witte tulp groeit naar licht, als een roeping

Help me onderscheiden. Ik heb een roeping

26 februari 2018 | Jos Moons SJ

Dit najaar is de synode over jongeren, geloof en roepingsonderscheiding. Jos Moons gaf onlangs vorming over hoe je dat laatste doet....