Kostbare geschenken

Kostbare geschenken

Niet het mooiste, maar het lelijkste in ons leven mag een geschenk zijn aan het kerstkind. Een overweging bij een ongewoon driekoningenschilderij.

Onderstaand schilderij is in 1999 gemaakt door de Duitse kunstenares Beate Heinen. De afbeelding verscheen als kerstkaart bij de Uitgeverij van de benedictijner abdij Maria-Laach, Duitsland.

(Klik voor een vergroting)

(Klik voor een vergroting)

Weerloos

Met Kerstmis vieren wij dat Jezus is gekomen als een licht in de duisternis. Dat is beeldspraak. Met die duisternis wordt bedoeld: alles wat niet goed gaat op onze wereld, onder ons mensen, in mijn persoonlijk leven. In geloofstaal: “Hij is gekomen omwille van onze zonden.”

De kostbaarste geschenken bestaan uit wat niet goed zit in mijn leven

Heinen plaatst het kind Jezus centraal in haar afbeelding. De armen wijd uitgespreid. Alsof hij daarmee aangeeft dat ieder bij hem welkom is. Of loopt hij daarmee vooruit op zijn levenseinde, de dood aan het kruis? Hij is helemaal alleen; zijn ouders, Jozef en Maria zijn er niet. Evenmin als de os en de ezel, de herders en de schaapjes. Zelfs de armzalige beschutting van de stal is er niet. Alleen de ster staat er. De hemel kleurt blauw, rood en geel: koud, warm en vervuld van het goddelijk geheim. Om zijn weerloosheid en argeloosheid te benadrukken, is het goddelijk kind bloot afgebeeld.

Geschenken

Het kind wordt omringd door de drie wijzen. Elk met een kroon op het hoofd. Zij brengen hun geschenken. Links vóór komt de jongste aan met zijn schoolrapport in de hand: ‘Zeugnis’. ‘Ungenügend,’ staat erop: onvoldoende. Dat komt hij het kind aanbieden.

Van rechts nadert de middelste wijze. Hij komt met een beker, waar een lelijke barst in te zien is. Misschien van goud, maar niet minder nutteloos en onbruikbaar. Van achter nadert de oudste. Hij zet het masker van opgewektheid af. Daarachter komt een gezicht te voorschijn waar je het verdriet en het chagrijn met kilo’s van af kunt scheppen. Dat masker: dat is zijn geschenk.

Mislukkingen

Alle drie zijn naar het kind toegewend. En het kind wendt zich tot mij. Alsof het zegt: “Waar blijf jij met jóuw geschenk?” Matteüs schrijft in zijn evangelie dat de wijzen ‘kostbare geschenken’ aanboden. Heinen suggereert dat de kostbaarste geschenken bestaan uit wat niet goed zit in mijn leven: de mislukkingen, de barsten, het verborgen verdriet. Dat die drie dat komen aanbieden. Heeft ze ze daarom een kroon op het hoofd gegeven?

Ik ken inderdaad mensen die durven zeggen dat ze hun negatieve ervaringen weliswaar aan hun vijand nog niet zouden gunnen, maar dat ze wel behoren tot het kostbaarste wat ze in hun leven hebben meegemaakt. Kan ik hun dat na zeggen? Zou ik dat durven neerleggen aan de voeten van dit Kind?

Print
E-mail

Over de auteur

Dries van den Akker SJ is jezuïet en oud-docent godsdienst, catechese en levensbeschouwing. Verzorgt ook een website over heiligen: www.heiligen.net. Hij is redacteur van Ignis Webmagazine.

Meer van deze auteur >

Rubriek(en):

1 reactie

  • Reactie van ingo Heinen 13 januari 2017

    Ik durf dit met een volmondig ja te beantwoorden, maar tegelijk moet ik bekennen, dat ik er wel 35 jaar voor nodig had.
    Leven is vaak niet eenvoudig, als je wandelt door de woestijn is het zoeken naar Gods stem niet eenvoudig. Vaak zijn de barsten en de maskers het enige wat je nog laat doorlopen in die woestenij.
    Pas als je, jezelf terugvindt in de oase heb je de luxe om afstand te doen van de barsten en maskers en kun je die met een gerust hart aanbieden aan Jezus.
    Gelukkig zijn er ook veel mensen die een rustig leven voeren, niet lopen in de woestijn altijd goede rapporten hebben gekregen en geen barsten hebben opgelopen. Toch draagt bijna iedereen van hen een masker, juist tot die groep zou ik willen vragen: is het echt noodzakelijk? Zou je niet afstand er van willen doen?

Reageren

Wilt u reageren op dit artikel? Mail de redactie van Ignis Webmagazine!

Door op verzenden te klikken gaat u akkoord met de voorwaarden.

Zoeken

Gerelateerde artikelen

Driekoningen

6 januari 2011 | Dries van den Akker SJ

Vandaag viert de Kerk het feest van de ‘Openbaring van de Heer’, beter bekend als Driekoningen. Dries van den Akker SJ...

Driekoningen: Op veilig spelen

4 januari 2013 | Bert Daelemans SJ

Wie niet op weg durft te gaan, ontmoet nooit dat kind, te klein voor een kroon. Een meditatie bij het lied...

Spiritualiteit

Meditatie

Is Jezus’ weg er een van vervreemding?

24 juli 2017 | Gregory Brenninkmeijer SJ

Als Gregory Brenninkmeijer tegenwoordig voorgaat in een eucharistieviering, voelt hij zich een vreemde. Dat hij niet snapt waar Jezus naartoe wil met...

De wijnrank als metafoor van vrijheid.

Een paradoxaal kenmerk van vrijheid

10 juli 2017 | Annemarie den Blanken

Als Jezus zegt: ‘Los van mij kunnen jullie niets’, is dat best even slikken. Maar Annemarie den Blanken weet dat deze...