Vind ik niet leuk

Vind ik niet leuk

Wat is een virtuele vriendschap waard? Wat moeten we met online ontboezemingen die ons het schaamrood op de kaken bezorgen? Ben Frie SJ legt uit waarom hij is afgeknapt op Facebook.

Argeloos klikte ik op ‘bevestigen’ toen iemand mij introduceerde op Facebook. Het klonk wel ‘leuk’ wat ik erover hoorde en las, en het leek een kans te bieden om meer betrokken te blijven bij het hedendaags mediagebruik. Onlangs echter besloot ik niet meer op meldingen van Facebook te reageren, omdat ik het een grote flop vind. Ik wijk daarmee af van de mening van ongeveer net zoveel Facebook-gebruikers als er christenen zijn op de wereld, maar dat durf ik wel aan.

Als ‘sociale’ media je niet meer tot prettig sociaal gedrag in staat stellen, mag je ze allemaal van me hebben. Ik praat wel met een ander.

Waarom krijg ik op mijn verjaardag een hele reeks mailberichten van mensen van wie ik al tijden de hand niet meer heb geschud? Het streelt mijn ego natuurlijk, maar tegelijk krijg ik nu al een rekening voor mijn nalatigheid. Sinds ik met het gebruik van dit medium heb zitten slabakken is het aantal door mij gescoorde ‘vrienden’ wel zover gedaald dat ik lelijk afsteek tegen ‘vrienden’ die het tot enorme aantallen brengen. Maar wat zijn die getallen waard? Ik belijd een godsdienst die in zijn geschriften heeft staan “de waarheid zal u vrijmaken”. Die waarheid zou hier ook nog wel eens zijn werk kunnen doen.

Griezelvrienden

De genoemde ‘vrienden’ zijn mijn vrienden niet, want de computer heeft veel van hun relationeel werk overgenomen. Ze worden cybervrienden, virtuele vrienden. Griezelvrienden, vind ik, want als ik in nood ben of graag nog eens zou willen afzakken bij een fles wijn heb ik niets aan die computergegevens. Ah, ja, sommigen schromen niet deze functie (afzakken zonder fles wijn) te laten overnemen door de computer, waardoor ik mij met schaamrood op de kaken afvraag waarom ik die ontboezemingen moet lezen? Op het moment waarop ik berichten kreeg dat ‘vrienden’ hadden gereageerd op hun eigen status, hield ik het voor gezien. Ik meen met recht af te mogen zien van verder gebruik.

Er gaan natuurlijk ook heel veel lieve dingen heen en weer via dit medium, maar dan nog zie ik niet in waarom het voor het grootste deel om onbenulligheden zou moeten gaan. En waarom zitten mensen in mijn gezelschap met hun mobiel te spelen en de ‘sociale’ media te gebruiken als ik moet gaan roepen om aandacht om vervolgens voor ouwe zak uitgemaakt te worden? Als die media je niet meer tot prettig sociaal gedrag en aangename gesprekken in staat stellen, mag je ze allemaal van me hebben. Ik praat wel met een ander.

Ganzen

Ik heb dan nog wel een vraag. Ik moest eens een troep ganzen van een terrein jagen. Ze waren verdwaald. Ik heb geen opleiding om ganzen aan te sturen, maar het was niet moeilijk om te achterhalen waar je je strategisch moest opstellen en hoe je moest bewegen om ze allemaal tegelijk dezelfde kant op te krijgen. Is de computer dat niet aan het doen met de mensenmassa die op commando collectieve schaatskoorts krijgt en half Friesland onder de voet loopt? ‘Vrienden’?

Afbeelding boven dit artikel: Ganzen op het ijs in Amsterdam. Foto: Greg Tee/Flickr.com

Print
E-mail

Over de auteur

Ben Frie SJ is jezuïet en priester, werkzaam op het vlak van geloof en levensbeschouwing. Hij is hoofdredacteur van Ignis Webmagazine.

Meer van deze auteur >

Thema(s):

Samenleven Zorg

Rubriek(en):

5 reacties

 • Reactie van Tijmen 6 februari 2013

  Vind ik leuk.

 • Reactie van Mariette 6 februari 2013

  Deze reaktie vindt ik pijnlijk, zelf geniet ik van Facebook, ik blijf contact houden en liefde delen met mensen tot in China, volg de belevingen van de jongeren in de familie en van vrienden, je hebt steeds weer aanknopingspunten als je iemand terug ziet op een babyborrel of receptie, ik hou van de pagninas van de jezuieten, mooie kortedeugddoende inspiratie , je leert van het voedingsmagazine, je dankt voor het goede en bidt voor de groeit of voor de pijn….maar dat kan natuurlijk ook zonder facebook. Ik vind het ook een heerlijke ontspanning….ik heb er deugd aan…andere weer aan andere dingen…het ligt me gewoon…het allerbeste met Webmagazine Ignis, ik zou het niet graarne maar missen, Mariette

 • Reactie van BALTASAR HENDRIKS o.p. 8 februari 2013

  EEN HEEL BEGRIJPELIJKE REACTIE VAN BEN FRIE over die CYBERVRIENDEN.
  Het is wel eens goed en noodzakelijk dat er een tegenbericht komt vanuit een raar gevoel bij de aanbieding van nieuwe zogenaamde (cyber) vrienden die worden opgelegd vooral als dit gebeurt door anderen die dan zeggen: er zijn een paar mensen die u als vrienden willen zien. Laat dit dan de zogenaamde vrienden zelf te kennen geven
  Vriendschap kan niet worden opgelegd. IK weiger om mijzelf bloot te geven aan mensen die ik niet ken.
  Persoonlijk heb ik al een legio vrienden met wie een zelfs intercontinentaal kontakt is gegroeid. maar vanuit een persoonlijke ontmoeting. Dat is voldoende en geeft genoeg voldoening.
  Bovendien blijkt dat er van deze “‘vriendschappelijke”” gegevens misbruik wordt gemaakt, soms zelfs onsmakelijk.
  Vriendschap moet spontaan zijn, vertrouwd , persoonlijk en worden beschouwd als een parel , als een genade die je zorgvuldig bewaart.
  Dank en proficiat aan Ben Frie voor zijn ontboezeming.

 • Reactie van Jos Moons SJ 9 februari 2013

  Ik geloof dat ik dit heel anders zie dan de auteur.
  Voor mij is facebook een nuttig middel om zichtbaar te zijn als religieus, en is het dienstbaar aan mijn werk. Ik zie dan ook niet in waarom er zo negatief over gedaan moet worden.
  Inderdaad, facebook heeft nadelen. Het is een middel dat ten goede gebruikt kan worden, en net dwaze. Maar geldt dat niet voor alles: de laptop, je auto, je kleding, een goed glas wijn, sporten, hard studeren en anderszins ijverig zijn, (gebed zelfs?!),…?
  Juist Jezuïeten zouden God moeten zoeken en vinden in de concrete werkelijkheid van ons leven.

 • Reactie van Nikolaas Sintobin sj 9 februari 2013

  Veel van de schaduwzijden van FB die worden vermeld in dit artikel kan ik onderschrijven. Het zou evenwel niet veel moeite kosten om analoge en terechte kritieken te formuleren over radio, TV, telefoon, kranten …

  Zelf probeer ik een selectief en bewust gebruik te maken van elk van deze verschillende communicatiemiddelen. FB incluis.

Reageren

Wilt u reageren op dit artikel? Mail de redactie van Ignis Webmagazine!

Door op verzenden te klikken gaat u akkoord met de voorwaarden.

Zoeken

Gerelateerde artikelen

Opgesloten in onze voorkeuren

20 juni 2012 | Edwina Byrne

Google en Facebook laten ons alleen zien wat wij zelf willen zien. Heel handig, maar het beperkt ook ons blikveld, stelt...

Vechten tegen de verveling

27 juli 2012 | Tim O'Brien SJ

Middeleeuwse monniken kenden al de ‘middagduivel’: op het internet heeft die oude verleider van de rusteloze verveling zichzelf opnieuw uitgevonden. Hoe...

Samenleven

Zorg

Hoe ze op deze school pestkoppen stoppen

20 oktober 2017 | Veronique Thielemans

Pestgedrag op middelbare scholen los je niet zomaar op. Directeur Veronique Thielemans over hoe het Jan-van-Ruusbroeckollege probeert pesters te slim af te zijn....

De christelijke bezorgdheid om de (super) rijken

13 oktober 2017 | Guido Dierickx SJ

De herverdeling van het fortuin van de allerrijksten moet beter. Kan de christelijke geloofsgemeenschap daar misschien bij helpen? De christelijke geloofsgemeenschap...

Column

décolleté

Over mijn décolleté heb jij niets te zeggen

11 september 2017 | Guido Dierickx SJ

Toen een Brusselse universiteit haar vrouwelijke studenten vroeg ‘met een mooi décolleté’ op een proclamatie te verschijnen, waren de reacties niet van de lucht. Waarom...